Entorsa de glezna - sfaturi pentru recuperare

Ne grabim, suntem mai mereu in criza de timp si, de cele mai multe ori folosim mijloacele de transport pentru a ne deplasa, chiar si pe distante scurte. Iar in momentele in care mergem, pasim rapid si apasat, cu gandul in alta parte. Rezultatul neatentiei? Entorse, luxatii, fracturi... picioarele noastre sufera din plin.

La clinicile de medicina sportiva entorsele sunt cele mai frecvente leziuni pe care le prezinta pacientii, iar ceea ce nu stiu ei este ca neatentia sau graba, concretizate in entorsele care le strica acum planurile, vor avea simptome reziduale pana la 18 luni dupa accidentare (si aceasta pentru simplul fapt ca prea putini cauta sfaturi medicale pentru a ajuta glezna sa isi revina).

Ce este entorsa gleznei?

Atunci cand ligamentele care asigura legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt rasucite, intinse sau rupte, diagnosticul e simplu, entorsa de glezna, leziunile variind de la simple intinderi sau rasuciri minore catre rasuciri severe. Cea mai frecventa cauza a entorsei este leziunea prin inversiune, care apare atunci cand glezna este rotata in exterior, iar talpa piciorului este adusa in interior, ligamentele din partea exterioara a gleznei (care, de obicei, opresc aceasta miscare) fiind deteriorate (rupte sau intinse). In cazurile mai severe, muschii/tendoanele, osul sau cartilajul pot fi de asemenea afectate.

Care sunt simptomele entorsei?

Reactia imediata este durerea resimtita pe partea pe care s-a produs entorsa, la exteriorul articulatiei gleznei, langa os; glezna incepe sa se umfle si poate aparea echimoza. In entorsele mai severe, glezna este instabila, bolnavului ii este greu sa lase greutatea pe piciorul afectat si chiar apare incapacitatea mersului.

Ce ar trebui sa fac daca mi-am scrantit glezna?

Esentiale pentru recuperarea rapida sunt actiunile din primele 2 zile, asa incat urmati timp de 48-72 de ore aceste sfaturi si va veti simti mult mai bine:

  • Odihna (repaus) - timp de 48 de ore evitati activitatile care produc durere sau umflare

  • Gheata - pentru a scadea durerea, umflatura sau spasmul muscular, timp de 20 min puneti gheata pe zona vatamata, apoi 20 min pauza, repetand operatiunea timp de 2 ore; apoi 20 min puneti gheata la fiecare 4 ore,

  • Compresie - folositi un bandaj pentru a comprima umflatura